Ahir a la tarda, una forta tempesta va sorprendre la zona de l’Alt Maresme i la Selva. Tot i que només van caure 6 l/m² va provocar, fins i tot, un accident múltiple a l’autopista C-32 entre Calella i Pineda amb 30 vehicle implicats. Però, què va caure? Calamarsa, neu rodona, calabruix? T’ho expliquem a continuació.
A aquesta època, a finals d’hivern i al llarg de la primavera, les nuvolades solen créixer amb molta energia quan hi ha aire fred en altura. Això sol passar a les tardes, perquè la forta insolació dispara les nuvolades, que sovint acaben descarregant forts ruixats o tempestes. En alguns casos, aquesta precipitació cau en forma de calamarsa, pedra, neu, neu rodona o neu granulada.
La nostra comarca, per la seva situació orogràfica, pateix fortes tempestes, sovint a finals d’estiu, que descarreguen amb molta intensitat.
Ahir, però, va sorprendre una forta tempesta acompanyada de calamarsa que va emblanquinar els carrers i va provocar un accident a l’autopista C-32 entre Calella i Pineda amb 30 vehicles implicats i més d’una vintena de ferits.
La diferència entre calamarsa, calabruix i neu granulada
Segons el Termcat, la calamarsa és un hidrometeor que es defineix com a ‘grans de glaç d’un diàmetre inferior a 5 mm. Es caracteritzen per no trencar-se quan cauen a terra i per ser difícils d’aixafar’. En canvi, parlem de pedra quan els grans tenen un diàmetre superior als 5 mm.
Per la seva banda, calabruix es fa servir en el mateix sentit de calamarsa, sobretot a les Illes Balears i de la Comunitat Valenciana. Així doncs, s’usa com a sinònims.
Pel que fa a la neu granulada, el Termcat la defineix com ‘grans blancs i opacs, fàcils d’aixafar i que solen trencar-se en caure a terra’. Sol caure durant una nevada o abans. Es pot veure amb temperatures de fins a 7 ºC a causa de ser més densa que la neu i caure a més velocitat. Al tenir menor superfície, també afavoreix que arribi a terra tit i que la temperatura sigui relativament elevada.