Notícies

L’estiu amb menys incendis dels últims 35 anys

Incendis
Imatge aèria de l'incendi de Blanes, l'any 2016. (Foto: Bombers)

Possiblement aquest estiu no heu vist cap incendi forestal a Catalunya o si l’heu vist, ha estat molt petit. I és que estem en un rècord històric pel que fa a poques hectàrees cremades. De moment, només han cremat 48 hectàrees, quan la mitjana dels primers 7 mesos de l’any des del 2005 és de 2.400 ha.

Però, perquè aquesta espectacular xifra? Doncs la resposta a perquè tenim tant poca superfície cremada la trobem en una primavera excepcionalment plujosa, i que ha estat, sobretot, concentrada en els mesos d’abril i juny. La clau ha estat al mes de juny, que ha estat el principal apagafocs, ja que ha retardat l’arribada de les calors intenses i no ha permès que el sotabosc s’eixugués.

D’aquesta manera, hem arribat al bell mig de la canícula. I tot passant per l’onada de calor dels darrers dies de juliol i primers d’agost sense cap incendi important.

El 2018 era, fins ara, l’any amb menys superfície cremada en 32 anys. Es van cremar, només, 141 hectàrees. I, com que el 70% dels incendis forestals són entre gener i juliol, aquest any 2020 va camí de rebaixar les dades del 2018, unes xifres amb mínims històrics si els comparem amb els darrers anys i extremadament lluny dels anys amb grans incendis forestals.

Des del 16 de juny, quan va començar la campanya d’estiu, només han cremat 21 ha, de les quals 9 corresponen a superfície arbrada i 12 a superfície herbàcia i matolls. Al país, trobem 17 comarques on hi ha menys d’una hectàrea cremada. La comarca on més s’han cremat ha estat al Pallars Sobirà, amb 7,5 ha., però cap d’elles de massa forestal arbrada.

No es pot abaixar la guàrdia

Les dades són molt bones, ni en els millors dels somnis ens podíem imaginar un estiu amb aquestes xifres, però… només un gran incendi pot capgirar les dades. També és cert que les condicions amb les quals partim, no són les mateixes.

L’any passat, només l’incendi que a principis d’estiu que van patir a la Ribera d’Ebre va cremar, durant 11 dies, més de 5.000 hectàrees d’arbres, matolls i conreus de Flix, Vinebre, la Torre de l’Espanyol i la Palma d’Ebre. El foc també va arribar a Maials i també a Llardecans, a la comarca del Segrià; i a Bovera i a la Granadella, a les Garrigues. 5.000 ha d’un total de 5.700 hectàrees que van cremar al 2019.

Comparteix-ho: