Estius com el que hem viscut aquest any, amb temperatures extremes i durant moles dies, seran cada vegada més habituals. Si ara hi ha indrets de Catalunya on els termòmetres ja superen els 40ºC, a finals de segle, les màximes es podrien enfilar fins als 48ºC.
Aquesta és una de les possibilitats que preveu l’estudi “Escenaris Climàtics Regionalitzats a Catalunya”, elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat)
En una entrevista a TV3, Marc Prohom, cap de l’àrea de climatologia del Meteocat, assegura que el tastet que hem tingut aquest estiu, marca la tendència del pròxims:
“El que ens diuen les projeccions de canvi climàtic és que màximes de 45 graus seran a mitjans de segle fàcilment assolibles i fins i tot fregarien els 48 graus de manera puntual. Per tant, és una situació totalment anòmala que no hem viscut en cap època ni històrica ni prehistòrica gairebé.”
L’informe del Servei Meteorològic de Catalunya, fa projeccions a llarg termini, entre 50 i 100 anys, de com evolucionarà el clima a Catalunya tenint en compte l’impacte del canvi climàtic associat a l’activitat humana, sobretot a la crema de combustibles fòssils responsables de les emissions d’efecte hivernacle.
Segons aquest estudi de mitjana, la temperatura pujarà fins a 5 graus a finals de segle a tot el país per culpa del canvi climàtic.
El responsable de climatologia del Meteocat també posa xifres a la disminució de les precipitacions:
“Especialment, cap a finals del segle XXI, ens indicarien una disminució entre 20 o 30% de precipitació de mitjana anual. Per tant és una disminució important. És un altre escenari que complica tot el que és la gestió de l’aigua que ja per si sola és complexa al nostre país”
Aquesta irregularitat de les pluges provocarà més sequeres i durant més temps, una tendència que serà aplicable a tota la conca mediterrània. Això, també es traduirà en més incendis forestals i més virulents, com estem hem vist aquest estiu.