Avui 15 de setembre, finalitza el període amb més perill pel que fa al risc d’incendis forestals així com la campanya forestal 2020. Això no vol dir que partir d’avui no n’hi pugui haver, sinó que les probabilitats de que es produeixi un incendi disminueixen a causa de les condicions meteorològiques pròpies per l’època de l’any.
Lluny queda aquell 15 de juny quan iniciàvem una campanya forestal, a priori complicada pel fet d’haver estat més 70 dies tancats a casa i les pluges més abundants de l’habitual, que van fer que el sotabosc creixés considerablement. La preocupació dels equips d’extinció d’incendis era que amb les altes temperatures de l’estiu assequessin aquest sotabosc i es convertís en una bomba de rellotgeria.
Un estiu més plujós de l’habitual
Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, amb dades de l’any pluviomètric 2019-2020 que abasta el període comprès entre l’1 de setembre de 2019 i el 31 d’agost de 2020, mostra que en general, arreu del país ha estat molt plujós. En un 60% de Catalunya han superat els 850 litres per metre quadrat, i en el 40%, el 1000 litres per metre quadrat.
Si ens fixem a la nostra comarca, en el període de l’any pluviomètric, s’ha incrementat més del 170% respecte els valors mitjans del període comprés entre els anys 1961i el 1990. Això ha fet que, malgrat el bosc hagi mantingut relativament més o menys, la humitat a la vegetació reduint el risc d’incendi.
L’estiu amb menys incendis dels últims 35 anys
Aquest estiu ha estat més plujós de l’habitual i sense grans onades de calor. Tot això sumat a les tasques de prevenció d’incendis forestals de les ADF’s de Catalunya i del Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona han contribuït a tenir una campanya amb unes xifres històriques. De fet, ha estat l’estiu amb menys incendis dels últims 35 anys.
Segons les darreres dades, a Catalunya s’han cremat “només” prop de 60 hectàrees, quan la mitjana dels primers 7 mesos de l’any des del 2005 és de 2.400 ha. De fet, l’incendi més important que hem tingut a Catalunya, va ser el de Caldes de Malavella, on van cremar 6 hectàrees.
Pel que fa al Maresme, i en la mateixa tònica que la resta del país, hem tingut unes dades magnífiques, sense cap incidència destacable.
Avui ha finalitzat el període amb més risc d’incendi forestal, però cal recordar que es manté la prohibició fins al 15 d’octubre de fer foc en els terrenys forestals (poblats o no per espècies arbòries) i en la franja de 500 metres que els envolta.
Des de les ADF’s continuarem treballant durant tot l’hivern per al manteniment de camins i preparant ja la campanya d’estiu 2021.