Notícies

Guia per observar l’eclipsi solar de demà

General
Mapa on es podrà veure l'eclipsi de demà (Foto: OAN)

Demà dimarts al matí es produirà un eclipsi solar parcial que es podrà observar des d’una part de Catalunya, però també es podrà veure des de la Comunitat Valenciana, el nord de Castella i Lleó, Astúries, Cantàbria, La Rioja, País Basc, Navarra i Aragó.

Segons dades de l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN), l’eclipsi solar començarà a l’oceà Atlàntic, a la zona d’Islàndia, i acabarà a l’Índic. En total, durarà uns 244 minuts, és a dir, prop de quatre hores. El punt on la Lluna taparà més el Sol, serà al nord de Nizhnevarotvk, a Sibèria (Rússia), amb el 86% del disc solar ocult.

L’eclipsi a Catalunya

A Barcelona, aquest fenomen començarà a les 11:33 (hora oficial peninsular), quan la Lluna començarà a tapar el Sol. El màxim de la superfície ocultada serà a les 12:07, quan el Sol estarà ocult en un 10%. Girona serà el punt de Catalunya on es vegi més l’eclipsi, ja que la Lluna ocultarà el 12% del Sol. L’eclipsi, que acabarà a les 12:49, tindrà una durada de 69 minuts.

L’últim ecplisi solar parcial a Espanya va ser el 10 de juny de 2021, mentre que l’últim eclipsi anular va tenir lloc l’any 2005 i el total el 1959, tot i que només es va poder veure des de les Canàries. A la Península Ibèrica no hi ha un ecplisi total de Sol des de l’any 1912.

Mesures per gaudir de l’eclipsi

La millor manera per observar l’eclipsi és una projecció

Per poder gaudir amb seguretat d’aquest fenonem, mai s’ha de mirar directament al Sol ni utilitzar ulleres de sol o remeis casolans com radiografies o càmeres de fotografiar o vídeo.

Segons l’Observatori Astronòmic Nacional, el mètode més senzill i segur és a través d’una projecció, amb dues cartulines i una finestra, situant-nos d’esquenes al sol.

Només cal fer un forat de pocs mil·límetres al centre d’una cartulina i, després situar l’altre al darrere perquè la llum passi pel forat de la primera i es projecti sobre la segona.

Comparteix-ho: