La gran majoria dels municipis del Maresme no disposen o tenen caducat des de fa anys el Pla Especial per Inundacions a Catalunya (INUNCAT), segons informa el diari La Vanguardia. El Pla INUNCAT de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya facilita, entre d’altres, afrontar i gestionar de manera eficaç les emergències causades per inundacions.
El diari La Vanguardia va publicar fa uns dies un article on es mostra que el 75% dels municipis maresmencs no tenen al dia el Pla INUNCAT. És més, només 7 poblacions (Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Malgrat de Mar, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susanna i Tordera) el tenen actualitzat.
Tot i que segons informa Protecció Civil, els plans d’emergències són obligatoris i una responsabilitat municipal, la Generalitat només pot requerir el seu compliment perquè no disposa de mecanismes sancionadors.
Hi ha municipis que tenen el pla redactat, però caducat. És el cas de Vilassar de Mar, que té el pla caducat des del 1996, o Pineda de Mar, des del 2002. D’altres, com Cabrera de Mar, fa 14 anys que el tenen caducat.
Uns altres 13 municipis, el 46% de la comarca, mai ha redactat aquests plans contra les inundacions, tot i que tenen un elevat risc, com Alella, Argentona, Arenys de Munt, Palafolls, Premià de Dalt, Teià, Tiana o Vilassar de Dalt. Poblacions com El Masnou, Montgat i Sant Vicenç de Montalt tampoc disposen de l’INUNCAT, tot i tenir un risc molt elevat de patir temporals marítims.
Segons La Vanguardia, alguns d’aquests municipis diuen no tenir disponibilitat tècnica, ni tampoc el personal per redactar els plans, tot i que la Diputació de Barcelona ofereix ajudes per a aquesta finalitat.
També Protecció Civil posa a disposició dels ajuntaments una oficina d’assessorament per a informar als responsables municipals.
A banda, la Direcció General de Protecció Civil també forma al personal tècnic municipal sobre la implantació de plans i simulacres, a través de diferents cursos amb l’objectiu de formar i donar els recursos necessaris al personal de l’administració local per poder implementar un pla de Protecció Civil a través de simulacres.
El passat 20 de setembre es va dur a terme el primer d’aquests cursos amb l’assistència de 18 tècnics municipals de tot Catalunya i tres consells comarcals. De tots ells, no hi havia cap del Maresme.