L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ampliarà l’alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat, que és la que abasteix la zona del Maresme i tota l’àrea metropolitana de Barcelona. En total, ara mateix hi ha 503 poblacions de 25 comarques amb restriccions d’aigua, és a dir, 6’6 milions de persones, el que representa el 90% de la població catalana.
Amb la declaració de l’alerta a la conca del Ter-Llobregat, s’afegeixen a la llista de comarques amb restriccions el Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès, Maresme, Selva, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Empordà Berguedà, Garraf, Girones i Solsonès.
Això implica, també, restriccions d’aigua en usos agrícoles, ramaders, industrials i lúdics.
Quan plourà?
Per millorar l’estat actual o, fins i tot, sortir de l’estat de sequera actual cal molta, molta pluja, però no només d’un dia, o d’una setmana.
Per fer pujar les reserves d’aigua dels nostres embassaments cal que una situació atomosfèrica afavoreixi l’arribada de pluges durant setmanes o mesos, o fins i tot, un episodi de pluges que contingui un temporal extraordinari de precipitacions general i molt abundants, com els temporals Glòria o Filomena.
Malaraudament, ara per ara, els mapes meteorològics no preveuen pluges importants generals. Els mapes de llarg termini, coneguts com a estacionals, mostren un desembre i gener amb més pluja de la normal al litoral i comarques gironines. En canvi, aquests mapes preveuen uns mesos més secs al Pirineu occidental.
La darrera gran sequera a Catalunya
La última gran sequera que vam viure a Catalunya va ser l’any 2008. Va ser la pitjor dels últims 80 anys. Aquell episodi de sequera va començar l’abril del 2007 i va acabar al gener del 2009.
Aquesta falta de pluges es va notar molt a les capçaleres dels principals rius del país, amb 15 mesos de precipitacions minses.
Però a Catalunya, n’hem tingut moltes, de sequeres. La més extrema es va donar entre el 1812 i el 1824. Dels cinc anys més secs des del 1786 fins a dia d’avui, quatre es troben entre el 1813 i el 1823.
El futur de les sequeres a Catalunya
Totes les previsions que s’han fet per aquest segle, mostren un possible increment de la sequera. Els mapes indiquen que la tendència per als pròxims decennis és que les pluges d’estiu es redueixin un 20% i, en canvi, les d’hivern augmentin un 10%.
S’espera que al clima mediterrani, es redueixi el nombre de dies de pluja a l’any. Hi hauran concentracions de dies de pluja que portaran molta aigua, i les pluges torrencials seran més sovint. Plourà pocs dies però amb molta intensitat.
Pla Alfa activat en època gens habitual
Un altre dels efectes de la sequera és que s’activa el Pla Alfa en una època que no és gens habitual. Aquest mes de novembre, ja hem tingut diversos dies el nivell 1 activat al Maresme i, en moltes comarques, el nivell 2. Una situació que és més pròpia del mes de juliol que no de finals d’any.
I és que les campanyes forestals ja no només se centraran en l’estiu, sinó que cada vegada s’allarguen més a causa de la crisi climàtica.