Notícies

El Maresme, en fase d’excepcionalitat per la greu sequera

Sequera

Les precipitacions del darrer mes no han servit per mitigar la sequera i Catalunya entra en una nova fase per estalviar aigua. El sistema Ter-Llobregat, del qual depèn el Maresme, entre en fase d’excepcionalitat juntament amb l’aqüífer del Fluvià Muga. Això vol dir que les noves mesures afectaran a prop de sis milions de ciutadans de 224 municipis.

La sequera que estem vivint a Catalunya des de finals de 2020 continua agreujant-se. Tot i que des de l’octubre de 2021 està activat el Pla de Sequera i que s’han desplegat mesures per alentir el descens de reserves dels embassaments i aqüífers, el Govern de la Generalitat ha decidit donar un pas més en la gestió de la sequera i declarar l’excepcionalitat en el sistema Ter Llobregat i en l’àmbit de l’aqüífer del Fluvià Muga. Aquesta mesura entrarà en vigor un cop surti publicada al DOGC la resolució del director de l’ACA, prèvia aprovació pel Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua, possiblement demà dimecres.

Això comportarà que 224 municipis de 15 comarques entrin en situació d’excepcionalitat, afectant així prop de 6 milions de catalans.

El Maresme és una de les comarques afectades per aquesta situació

La nostra comarca és una de les 15 que entraran en aquesta situació d’excepcionalitat. Una de les conseqüències de les noves restriccions és la limitació de 230 litres per habitant i dia.

Al Maresme, amb dades de l’ACA del 2021, la mitjana de consum domèstic per habitant va ser de 128,6 litres al dia. Si ens fixem en els cinc municipis del nostre àmbit d’actuació, la població que menys aigua consumeix és Pineda de Mar amb un consum per habitant i dia de 98 litres. Per contra, el municipi que més aigua gasta és Santa Susanna, amb 208 litres per habitant i dia.

Pel que fa Calella consumeix 121 litres per habitant i dia; Malgrat consumeix 106 litres per habitant i dia; Palafolls gasta 114 litres per habitant i dia.

Reducció dels usos d’aigua

L’entrada de l’escenari d’excepcionalitat comporta més restriccions d’aigua per als següents usos:

  • Reducció en un 40% de la dotació de reg agrícola o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
  • Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
  • Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora).
  • Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
  • Només es pot fer ompliment parcial de piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació i sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l’aigua; i en centres educatius, les piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany d’infants.
  • S’estableix un màxim de 230 litres per habitant i dia.

Aquestes mesures es prenen pel risc de desabastiment i perquè ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.

La darrera gran sequera a Catalunya

La última gran sequera que vam viure a Catalunya va ser l’any 2008. Va ser la pitjor dels últims 80 anys. Aquell episodi de sequera va començar l’abril del 2007 i va acabar al gener del 2009.

Aquesta falta de pluges es va notar molt a les capçaleres dels principals rius del país, amb 15 mesos de precipitacions minses.

Però a Catalunya, n’hem tingut moltes, de sequeres. La més extrema es va donar entre el 1812 i el 1824. Dels cinc anys més secs des del 1786 fins a dia d’avui, quatre es troben entre el 1813 i el 1823.

El futur de les sequeres a Catalunya

Totes les previsions que s’han fet per aquest segle, mostren un possible increment de la sequera. Els mapes indiquen que la tendència per als pròxims decennis és que les pluges d’estiu es redueixin un 20% i, en canvi, les d’hivern augmentin un 10%.

S’espera que al clima mediterrani, es redueixi el nombre de dies de pluja a l’any. Hi hauran concentracions de dies de pluja que portaran molta aigua, i les pluges torrencials seran més sovint. Plourà pocs dies però amb molta intensitat.

Pla Alfa activat en època gens habitual

Un altre dels efectes de la sequera és que s’activa el Pla Alfa en una època que no és gens habitual. En el que portem d’any, ja hem tingut diversos dies el nivell 1 activat al Maresme i, en moltes comarques, el nivell 2. Una situació que és més pròpia del mes de juliol que no de principis d’any.

I és que les campanyes forestals ja no només se centraran en l’estiu, sinó que cada vegada s’allarguen més a causa de la crisi climàtica.

Comparteix-ho: