Notícies

Balanç positiu en acabar una de les campanyes forestals més difícils

Campanya Forestal

Des de l’1 de gener s’han originat 521 incendis forestals que han cremat un total de 1.521’69 hectàrees, una xifra gairebé cinc vegades inferior a la de l’any passat (6.802’7ha) i la meitat que l’any 2021 (3.021’88ha).

Durant la Campanya Forestal, entre l’1 de juny i el 18 de setembre, s’han produït a Catalunya un total de 221 incendis forestals, que han afectat una superfície de 668,59 hectàrees. Tant en nombre de focs com en superfície es tracta del sisè millor any dels darrers quinze. Si es comptabilitzen la mitjana d’hectàrees cremades dels darrers cinc anys (3.310 ha/any), la xifra d’aquest 2023 és gairebé cinc vegades inferior.

D’altra banda, si es comparen les xifres d’incendis de més d’1 hectàrea d’aquest 2023 amb la mitjana històrica des de l’any 1986, s’han produït la meitat d’incendis (66 incendis enguany quan la mitjana històrica se situa en 131).

Pel que fa a les causes, un 25% dels incendis d’enguany (55) s’han originat per causes naturals, mentre que en la resta hi ha intervingut l’acció humana. Concretament, 50 (un 22’6% del total) s’han originat per negligències i fins a 47 (un 21’27%) han estat intencionats.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, durant la roda de premsa que va fer el passat divendres per fer balanç de la Campanya Forestal, va afirmar “haver superat novament amb èxit una campanya forestal dificilíssima gràcies als cossos d’emergència, voluntaris i a la responsabilitat col·lectiva”.

“El canvi climàtic ens obliga a mantenir-nos sempre alerta, perquè els incendis no es limiten només als mesos d’estiu. No podem abaixar la guàrdia, i no ho farem”, va insistir Elena.

El conseller va destacar que des de l’1 de gener s’han cremat 1.521 hectàrees mentre que l’any passat, en les mateixes dates, se’n van cremar 6.802. Han disminuït els incendis de més d’1 hectàrea“, fet que indica que “cada vegada som més eficaços i ràpids en l’extinció, va afegir.

Segons el titular d’Interior, els cossos de seguretat i d’emergències han demostrat una valentia i una capacitat excepcionals”. “La seva ràpida resposta, coordinació i determinació han estat crucials per protegir les nostres poblacions, va explicar.

Finalment, el conseller que va finalitzar el seu discurs agraint als milers de servidors públics, als cossos de seguretat i emergències i als voluntaris que han contribuït en aquesta Campanya Forestal, va subratllar que tot i que tradicionalment, en un 90% dels incendis hi ha intervenció humana, enguany la xifra ha baixat lleugerament, fins al 75%. Això és un bon indicatiu que cada vegada hi ha més conscienciació ciutadana, va dir Elena.

Malgrat que els Bombers de la Generalitat han treballat en un sol gran incendi forestal, al llarg de la resta de la temporada han hagut de fer front a incendis amb un gran potencial que, tot i acabar afectant superfícies petites, haurien pogut créixer amb facilitat i posar en risc un alt nombre de persones.

L’incendi originat a Portbou, que va començar el divendres 4 d’agost i va afectar 531 hectàrees, ha estat l’incendi més important de la Campanya Forestal. La forta tramuntana que va bufar durant les primeres 24 hores de l’incendi va impossibilitar que hi treballessin els mitjans aeris. Malgrat tot, els Bombers el van estabilitzar l’endemà al vespre.

Una Campanya d’Estiu 30 dies més llarga

El Departament d’Interior va eixamplar un mes la Campanya d’Estiu, de l’1 de juny al 30 de setembre, iniciant-la quinze dies abans de l’habitual i finalitzant quinze dies després. El context de canvi climàtic, que en els darrers anys ha fet incrementar el nombre de dies considerats crítics i de major risc d’incendi forestal.

A més, la campanya també s’estrenava amb una millora en el procediment de determinació de les mesures de protecció a la població per tal de garantir la seguretat de les persones en urbanitzacions en cas d’incendi forestal. Aquest procediment ha millora encara més la coordinació entre Bombers (qui estableix les ordres de confinament i evacuació), el grup d’ordre (qui les executa) i el sistema d’avisos a la població de Protecció Civil.

Cal posar en valor la coordinació i col·laboració entre bombers i ADF en els incendis forestals que hi ha hagut aquesta campanya. Amb una participació activa de les ADF en la primera intervenció en molts conats d’incendi i també amb compliment pels procediments de seguretat existents en els incendis actius.

4 episodis de perill extrem i 17 dies en nivell 3 del Pla Alfa

Durant la campanya d’incendis d’aquest estiu hi ha hagut 4 episodis de perill extrem d’incendi a Catalunya, que han obligat al Cos d’Agents Rurals a activar el nivell 3 del Pla Alfa durant 17 dies.

Pel que fa a la tasca de prevenció del Cos d’Agents Rurals, a tot Catalunya s’han fet 10.124 actuacions de prevenció d’incendis forestals, el que suposa un 86% de les actuacions relacionades amb incendis (dades de l’1 de juny al 15 de setembre). De les 21.269 actuacions relacionades amb incendis des de principi d’any, el 84% de les actuacions s’han fet en l’àmbit de la prevenció

15 activacions del pla INFOCAT en fase d’Alerta

Al llarg de l’estiu, Protecció Civil ha activat 15 vegades el pla INFOCAT en fase d’Alerta (siguin preventives o bé per incendis) i cap en fase d’Emergència. A més, el pla INFOCAT s’ha posat en prealerta en 9 ocasions. Fora de la temporada d’estiu, l’INFOCAT també s’ha activat en ALERTA en dues ocasions (març i abril).

Durant el mes d’agost, des de Protecció Civil es van enviar alertes als mòbils per indicar el confinament de la població per als incendis forestals del Perelló, Portbou, la Selva del Camp i Mont-roig del Camp.

El telèfon 112 ha atès 11.294 trucades relacionades amb incendis entre l’1 de juny i el 15 de setembre

D’altra banda, en el període de l’1 de juny al 15 de setembre de 2023, el CAT112 ha atès 11.294 trucades relacionades amb incendis forestals per un total de 2.214 incidents, el que representa un 43,9% menys de trucades respecte del mateix període de l’any 2022 (l’estiu passat es van rebre 20.132 trucades).

En aquest sentit, des del Maresme s’han registrat 3.160 trucades al 112 relacionades amb incendis.

L’incendi d’Arenys de Mar, del 29 de juliol, va ser el més important de la comarca, cremant 7.000 m2 de vegetació forestal al Rial de la Serp, a Arenys de Mar. Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar 6 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, 2 MAER, 3 vehicles d’ADF (1 de coordinació i 3 d’extinció), Agents Rurals i Policia Local d’Arenys.

Comparteix-ho: