Notícies

Catalunya entra en fase d’emergència per sequera

Sequera

Finalment ha arribat la fase d’emergència per la sequera. Des d’avui dijous, 6 milions de catalans de 202 municipis de l’àrea de Bacelona i Girona han de reduir el seu consum d’aigua fins als 200 litres persona i dia. Els embassaments del sistema Ter-Llobregat ara es troben al 16,34% i es preveu que baixi per sota del 16%, un mínim històric.

A banda de la limitació de consum de 200 litres per persona i dia, la fase d’emergència també implica reduir en un 80% els usos agrícoles, en un 50% els ramaders i en un 25% els industrials i recreatius.

I és que aquesta fase és la més greu del pla de sequera, i contempla tres estadis diferents: en el primer es limiten a 200 els litres per persona i dia, en el segon el consum màxim és de 180 litres i en el tercer i més dràstic, només es podran gastar 160 litres per pesona i dia, a més d’altres restriccions que també s’endureixen.

En aquest mapa pots consultar en quina fase del pla de sequera es troba actualment cadascun dels municipis que abasteixen les conques internes catalanes.

El mapa no inclou els municipis de l’àrea de Ponent que s’abasteixen per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i queden, per tant, fora de l’àmbit competencial de la Generalitat. 

La situació en aquesta conca és quantitativament millor, les pluges de les últimes setmanes han permès recuperar les reserves dels pantans, que ara de mitjana estan al 41%, dada que contrasta amb la de les conques internes.

En aquest sentit, els 202 municipis que entren aquest dijous en fase d'emergència se sumen a la trentena de localitats que ja viuen en aquesta situació des de fa unes setmanes.

En total són 239 localitats catalanes: 202 dels embassaments Ter-Llobregat, 12 dels embassaments de Darnius-Boadella, 22 de l'aqüífer Fluvià-Muga, 1 de l'Anoia-Gaià i 2 de l'embassament de Riudecanyes.

Quines altres restriccions implica la fase d'emergència?

Piscines: no es poden omplir piscines. Només es permet reomplir parcialment piscines cobertes que estiguin incloses al cens d'equipaments esportius. També les descobertes que durant tot l'any tinguin ús per a la pràctica esportiva federada, sempre que disposin de sistema de recirculació d'aigua. A canvi, però, per compensar la despesa d'aigua, se n'haurà de reduir la despesa dins les instal·lacions esportives.

També es permet reomplir piscines d'ús terapèutic en hospitals, residències, etc., així com piscines per a persones amb discapacitat i, en el cas de les piscines amb aigua de mar, també es permet omplir-les totalment o parcialment sempre que s'omplin o es buidin sense passar per la xarxa d'abastament o sanejament.

Reg de zones verdes i jardins, públics i privats: es pot fer reg de supervivència d'arbrat i jardins botànics --només públics, no privats-- amb aigua regenerada o freàtica i sempre que no afecti l'abastament d'aigua.

Fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic d'aigua: es prohibeix omplir totalment o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, amb l'única excepció que les basses o llacs siguin refugi de fauna o espècies autòctones, i només amb aigua freàtica o regenerada.

Camps d'esports: es poden regar, tant si són de gespa natural com artificial, sempre que sigui amb aigua regenerada o freàtica i que s'apliquin mesures d'estalvi addicionals per compensar. No es podrà regar en cap cas amb aigua potable. I s'haurà d'avaluar cada cas; per exemple, que no suposi l'assecament de pous.

Nous negocis: s'han definit moratòries temporals per a la posada en marxa o ampliacions de noves activitats relacionades amb la ramaderia, turisme, activitats comercials, de serveis o indústria. En primer lloc, s'haurà d'avaluar la viabilitat ambiental del projecte i no es podran posar en marxa noves activitats fins que sortim de l'emergència.

Pel que fa a activitats ramaderes, no es donaran autoritzacions d'entrada d'animals a noves explotacions ramaderes o per a l'ampliació d'aquestes explotacions quan es posi en risc el benestar animal, davant la reducció de consums dels usos ramaders de l'aigua.

Dutxes de platja, rentat de cotxes o actes amb aigua: es prohibeixen les dutxes de platja i de neteja de peus. Queda prohibida també la neteja de qualsevol tipus de vehicle, excepte si es fa en establiments comercials que tinguin sistemes de recirculació de l'aigua. També queden prohibits tots els actes públics o privats que comportin aigua, com pistes de gel, festes de l'escuma i altres jocs o activitats lúdiques amb aigua.

Comparteix-ho: