Notícies

Consells de seguretat i advertències a l’hora collir bolets

General

La tardor ja és aquí i cada any en aquesta època són notícia els accidents o les desaparicions de boletaires; per això, els serveis d’emergència insistim que cal seguir alguns consells bàsics a l’hora de sortir al bosc. De fet, els Bombers preveuen un augment de rescats de boletaires aquesta tardor coincidint amb una temporada de bolets que segons els micòlegs serà superior a dels darrers cinc anys.

Als catalans ens agraden els bolets, tot i que som força porucs a l’hora d’anar-los a collir i la majoria dels que ens interessen són fàcils de reconèixer i és difícil que ens confonguin.

La temporada de bolets ja ha arrencat i des de fa algunes setmanes n’han començat a aparèixer en algunes zones del territori com el Ripollès, el nord del Berguedà, la Cerdanya, la Val d’Aran o l’Alt Urgell. Es tracta de comarques on va ploure amb intensitat durant l’agost i principis de setembre i que ja han atret els primers boletaires, alguns més experts i d’altres menys, que cistell en mà recorren els boscos per cercar rovellons, camagrocs o llenegues, entre d’altres.

Els Bombers preveuen un augment de rescats de boletaires

Els Bombers de la Generalitat han assegurat que aquest escenari suposarà que aquesta tardor hi podria haver un augment significatiu dels rescats de boletaires en el medi natural, segons el Grup d’Actuacions Especials (GRAE).

Tot i que el cos està “preparat” per atendre aquest increment d’activitat i que disposa dels mitjans necessaris per fer-hi front, cal tenir precaució a l’hora de sortir al bosc.

Així doncs, cal una “preparació prèvia” abans de sortir de casa i és imprescindible mirar la previsió meteorològica, portar l’equipament adequat, provisions, mapes i sobretot seguir els camins i no ficar-se per qualsevol corriol.

Major interès pel medi natural des de la pandèmia

Des de la pandèmia de la COVID-19 s’ha registrat un increment significatiu de persones que van al bosc i a la muntanya, ja sigui a passejar, fer esport, o gaudir de l’entorn en família.

Els Bombers han rescatat un home que ha patit un accident mentre buscava bolets amb el seu fill al Pont de Suert (Foto: @bomberscat)

L’any 2019 el GRAE va fer 1.440 rescats al medi natural; el 2020 en va a dur a terme 1.651; el 2021, 1954; el 2022, 1.857, el 2923, 1.921; i fins el 31 d’agost d’aquest 2024 se n’han registrat 1.172. En concret, en el que portem de 2024, s’han fet 783 rescats de muntanya, 46 rescats o recerques en medi fluvial, 118 en l’àmbit marítim, 190 recerques de persones perdudes o desaparegudes, nou intervencions de guiatge de persones desorientades, 21 acompanyaments de ciutadans perduts i cinc rescats en coves i pous. La majoria de les actuacions que ha fet el GRAE al llarg dels anys corresponen a rescats de muntanya. En total, entre el 2019 i 2024 se n’han comptabilitat 6.364. Els mes de major activitat és l’agost.

Onze rescats imprudents reclamants des de 2011

Tot i que la Generalitat no cobra per gairebé cap dels serveis de rescat que es produeixen al medi natural, des de l’any 2009 existeix una normativa específica que regula una sèrie de supòsits objectius en què la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments pot exigir el pagament d’aquests operatius d’emergència.

Aquests casos es tracten en què la persona salvada no portava l’equipament adequat per a la pràctica de l’activitat que feia, l’estava desenvolupant en una zona perillosa expressament senyalitzada, o en casos de falsos avisos de rescat.

Multes de fins a 10.000 euros

El cost del rescat que ha de pagar la persona imprudent es determina en funció del nombre d’efectius i mitjans que intervinguin en la prestació del servei i dels temps invertit. Així, els imports són de 43’05 euros per unitat i hora de bombers, 55’90 euros per unitat i hora de vehicles i de 3.245’85 euros per unitat i hora d’helicòpters.

Així, segons els Bombers, des de 2011 el Govern ha reclamat el pagament d’onze rescats considerats imprudents i fins ara l’executiu n’ha cobrat set: un rescat a tres persones el 2011, quan van intentar creuar el riu Muga tot i que la passera estava barrada amb tanques per la crescuda del cabal d’aigua. L’import de la intervenció és de 507’82 euros a repartir entre els tres afectats.

També el 2011, els Bombers van auxiliar un esquiador atrapat per una allau fora de pistes amb l’accés tancat, a la Masella. El cost del rescat va ser de 18.183’22 euros, però la Generalitat va acceptar un recurs administratiu interposat per l’afectat i finalment només va abonar 2.393’57.

Rescats pendents de cobrament

Segons dades dels Bombers de la Generalitat, queden pendents de cobrament tres rescats. El d’un boletaire el 2018, que ascendeix a 4.983’01 euros i per l’altra el fals avís de rescat d’una dona en un riu a Torres de Segre, valorat en 9.866’51 euros.

També es va enviar una carta per correu certificat a un ciutadà francès que els Bombers van haver d’ajudar després de llençar-se de les roques al Cap de Creus, en una àrea a la qual està prohibit accedir i que està degudament senyalitzat amb cartells i plafons. El cost és de 7.088 euros.

Consells per a boletaires

Quan anem a collir bolets, cal seguir uns consells bàsics per tal d’evitar accidents i que la Generalitat ens pugui reclamar l’import del servei.

1. El primer és comprovar la previsió meteorològica des de casa i informar-se bé sobre les característiques de la zona, si és un lloc que no coneixem. En aquest sentit, és una bona idea fer servir el telèfon mòbil o GPS per guardar la ubicació del punt exacte on hem deixat el cotxe.

2. El telèfon, que es pot combinar amb un mapa físic, també serà d’utilitat per orientar-se i per trucar al 112 en cas de perdre’s. També cal recordar punts de referència per orientar-se: camins, barrancs, etc.

3. I un consell que no sempre es compleix: caldria que no anem sols al bosc i mantinguem contacte visual o verbal amb qui ens acompanya.

4. A més, sortir a buscar bolets just després que hagi plogut, augmenta el risc d’accident perquè les pedres i els troncs que hi ha per terra patinen i podem relliscar.

5. També en funció de l’edat, els Bombers recomanen que siguem conscients de la nostra condició física i evitem les zones abruptes i on hi hagi risc de precipitar-se.

6. Així mateix, apunten que cal anar al bosc amb menjar, aigua i amb l’equipament adequat. La roba de colors vius pot facilitar la vostra localització si us perdeu.

7. Per últim, hem de tenir present que en aquesta època el dia s’escurça: s’ha de planificar la tornada per arribar amb temps al punt de partida abans que es faci de nit.

Comparteix-ho: