Una setmana després d’haver anat fins al municipi de Sedaví, a l’Horta Sud, per ajudar als afectats per la DANA i als diversos cossos d’emergència, els nostres voluntaris van tornar el passat dilluns molt cansats, tant físicament com psicològicament. Però, com van viure una catàstrofe d’aquestes caràcteristiques alguns dels nostres voluntaris que es van desplaçar fins al País Valencià?
L’Àlvaro, l’Héctor, l’Adrià, el Joan, el Santi, el Lluís, el Víctor, l’Hugo i l’Aleix van ser els nou voluntaris de la nostra ADF que es van desplaçar juntament amb la Policia Local de Santa Susanna, la Policia Local de Palafolls, la Guàrdia Urbana de Sant Iscle de Vallalta, la Policia Local de Montacada i Reixac i l’ADF La Serralada fins a Sedaví a la comarca de l’Horta Sud, a la zona zero de la DANA del passat 29 d’octubre al País Valencià. Van treballar en aquest petit municipi de poc més de 10.600 habitants els dies 2 i 3 de novembre.
Els nostres voluntaris van fer tasques de neteja de carrers, buidar garatges i buscar víctimes dins dels vehicles arrossagats per la gran riuada.
L’Àlvaro, l’Héctor i l’Adrià tenen 16 anys i estan estudiant un CFGM d’Emergències i Protecció Civil a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Ells, acompanyats dels seus pares, el Lluís, el Joan i el Santi, es fan oferir, des del primer moment a desplaçar-se fins al País Valencià per donar un cop de mà.
Tots coincideixen en què “ha estat molt dur mentalment. El que vam veure allà és indescriptible”.
Ampli seguiment dels mitjans de comunicació
Les greus destrosses que va generar la DANA va fer que milers de ciutadans d’arreu de Catalunya i altres punts de l’Estat se solidaritzessin amb els pobles afectats i, de manera voluntària van decidir desplaçar-se fins al País Valencià a ajudar. No només ciutadants a títol particular, sinó que també voluntaris de cossos d’emergència, que fora del seu horari laboral, es van posar l’uniforme i van anar a ajudar als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat.
Això també ha despertat l’interès dels mitjans de comunicació i ha estat tema d’actualitat des del minut 0, on han parlat amb voluntaris desplaçats al País Valencià, periodistes que han estat cobrint aquesta catàstrofe, experts en meteorologia i veïns afectats.
En el nostre cas, el portaveu de l’expedició ha estat un dels nostres Coordinadors Operatius que es va desplaçar fins a València, l’Aleix Duran.
L’Aleix va parlar des de Sedaví, en directe, al programa “Via Lliure” de RAC1:
També des dels mitjans de comunicació del Maresme han parlat amb l’Aleix per interessar-se per la situació de Sedaví i la nostra experiència allà, com TV Mataró:
🚨Una expedició formada per 9 voluntaris de l'@adfaltmaresme i 4 de l'@ADF_Premia s'han desplaçat aquest cap de setmana al País Valencià per ajudar els afectats per la #DANA.
— tvmataró (@tvmataro) November 4, 2024
🗣️El coordinador operatiu de l'ADF Alt Maresme, @aleixduran94, narra com els ha impactat la situació. pic.twitter.com/WWE6lJNRdf
També a TV Mataró, l’Aleix va participar al debat temàtic: “El perquè de la DANA i els seus efectes”, on també hi van participar Marta Martorell, periodista de TV3; Carles Banchs, periodista freelance; Quim Serra, meteoròleg del CCM; Xavier Benet, tècnic de Protecció Civil de l’Ajuntament de Mataró i Oriol Bassa, Doctor en Medi Ambient i enginyer ambiental, forestal i agrícola.
Ràdio Pineda també es va fer ressó de la participació de l’ADF a Sedaví.
L’Aleix, l’Àlvaro, l’Hèctor i l’Adrià van anar també al programa matí360 de Ràdio Marina per explicar la seva experiència: