Demà dissabte entra en vigor la prohibició de fer foc al bosc sense autorització i que es mantindrà fins al 15 d’octubre. La prohibició està recollida en el Decret 64/1995, de 7 de març, vol prevenir els incendis forestals. Les darreres pluges han reduït el perill imminent d’incendis i encara és molt aviat per fer referència a l’estiu, però és molt probable que s’hi arribi en unes condicions de perill d’incendi forestal menys elevades que en els darrers quatre anys.
El Decret 64/1995, de 7 de març, estableix que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre foc, sigui quina sigui la finalitat:
- No es poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d’esbarjo.
- Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura.
- Llençar objectes encesos.
- Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
- Llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.
- La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals
L’incompliment de les normes reglamentàries que regulen les mesures de prevenció d’incendis forestals (l’Ordre MAB/62/2003, de 13 de febrer, per la qual es despleguen les mesures preventives que estableix el Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals) se sanciona d’acord amb les infraccions tipificades:
- Llei estatal 43/2003, de 21 de novembre, de forests: Article 67.e) L’incompliment de les disposicions que regulin l’ús del foc dictades en matèria de prevenció i extinció d’incendis forestals.
- Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya: Article 74.j. L’incompliment de les disposicions dictades en matèria de prevenció d’incendis forestals.
Autorització per fer activitats amb risc d’incendi forestal
Les activitats amb risc d’incendi forestal són aquelles accions o pràctiques que poden desencadenar un incendi en zones forestals o altres àrees naturals. A més, involucren la generació de foc, deflagracions o espurnes en entorns propicis per a la propagació dels incendis, i requereixen supervisió i precaució per prevenir afectacions ambientals i protegir la seguretat pública. Aquestes activitats poden ser focs d’activitats d’esbarjo, fogueres i barbacoes, cremes de residus vegetals i activitats pirotècniques, entre d’altres.
És per això que les activitats de risc d’incendi necessiten ser comunicades o autoritzades a la Direcció General i Gestió del Medi depenent de la distància a la massa forestal, el període en què es vulguin dur a terme i el tipus d’activitat.
Les sol·licituds d’aquestes activitats es poden tramitar per internet, mitjançant el nou formulari i, presencialment, a les oficines comarcals que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té desplegades pel territori. Aquestes oficines tenen l’encàrrec d’ajudar la ciutadania en l’adaptació al nou programa d’autoritzacions i el seu personal serà l’encarregat de donar suport presencial i dur a terme la tramitació digital en cas que sigui necessari.
El termini màxim de resolució de les autoritzacions per part de la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi és de 30 dies naturals. El silenci administratiu tindrà efecte desestimatori.
Nova plataforma d’autoritzacions
Aquest any la prohibició entra en vigor amb una nova plataforma d’autoritzacions més precisa de les activitats amb risc d’incendi forestal que es vulguin dur a terme, que inclou una localització amb mapa.
L’antic programa va estar vigent quinze anys i calia adaptar-lo als nous entorns informàtics i a les eines actuals, a fi de poder fer un salt endavant i tenir més control sobre les activitats més susceptibles de poder acabar originant un incendi forestal. Entre les millores que ofereix la nova plataforma hi ha la identificació digital de les persones que hi entren amb una pantalla d’entrada simplificada en què, un cop s’hi ha entrat una vegada, es guarden les dades de la persona sol·licitant i no cal tornar-les a introduir, llevat que es vulguin modificar. La digitalització sencera del procediment compleix dos objectius: d’una banda, la informació automàtica sobre la presentació de la sol·licitud i la seva acceptació i, de l’altra, una major rapidesa en la resolució i la comunicació de la resolució.

El fet que s’hi incorpori un mapa permet ubicar i actualitzar contínuament les activitats amb risc d’incendi, cosa que facilita la tasca que duen a terme els cossos de vigilància.
La campanya s’inicia amb un perill d’incendi rebaixat respecte els darrers anys
El màxim de la darrera sequera a Catalunya es va assolir, en general, a començaments de 2024. Coincidint amb l’actual disminució de la sequera durant el darrer any, és constatable una millora de l’estat de la vegetació, tot i que sigui lenta en els indrets amb més afectació. És molt aviat per fer referència a l’estiu, però és molt probable que s’hi arribi en unes condicions de perill d’incendi forestal menys elevades que en els darrers quatre anys.
Tot i així Catalunya ha acumulat una sequera de tres anys i un estrès hídric amb un dels períodes secs i prolongats més importants documentats. A Catalunya trobem masses forestals que van col·lapsar i els arbres que van morir no es recuperaran amb la pluja i passen a formar part del que s’anomena combustible mort.
La fusta morta produeix un augment del risc d’incendi en el període estival. Les pluges que caiguin des d’ara fins a l’inici de juny seran determinants per poder disposar d’una radiografia més real de com es pot afrontar la nova campanya d’incendis forestals.