El Servei de Protecció a la Naturalesa (Seprona) i els Grups de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de la Guàrdia Civil a Catalunya tenen els dies comptants. El Govern espanyol va iniciar, el passat mes de desembre, els tràmits per desmantellar aquestes unitats i traspassar les competències a la Generalitat.
El Servei de Protecció a la Naturalesa (Seprona) compta actualment amb uns 60 agents a Catalunya, tot just una tercera part de la plantilla teòrica. Durant els darrers anys, el cos ha patit una reducció progessiva sense reposició de places ni cobertura de baixes. La notícia ha generat incertesa entre els agents, molts dels quals han començat a sol·licitar nous destins per por de quedar-se sense lloc de treball.
El Seprona és considerat un dels serveis més prestigiosos de la Guàrdia Civil, i la seva retirada de Catalunya representa, per a molts, una nova concessió política en el marc de les negociacions entre el Govern central al taspàs de competències a la Generalitat.
Segons fonts presents en una trobada interna entre el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, i els comandaments el cos, encara no s’ha fixat una data concreta per la desaparició del Seprona, però és un procés “irreversible”.
Relleu per als Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals
La previsió és que les competències que ocupa el Seprona siguin assumides pels Mossos d’Esquadra i pels Agents Rurals. Les funcions d’investigació recauran en les Unitats Regionals de Medi Ambient (URMA) dels Mossos d’Esquadra, tot i que es tracta d’unitats petites amb un desplegament operatiu encara limitat.
Paral·lelament, el procés també afecta els Grups de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de la Guàrdia Civil, que han anat reduint la seva presència des del 2023, quan es va suprimir la unitat de Puigcerdà per motius “tècnics i operatius”. A dia d’avui, només queda operativa la unitat de Vielha, a la Val d’Aran.
Protestes perquè el Seprona no desaparegui
Tot i que la desaparició del Seprona és presentat pel Govern com una reorganització operativa, el rerefons polític no passa desaparcebut. Diversos alcaldes han demanat manteninr el Seprona pel seu valor pràctic en municipis rurals. Fins i tot s’han adreçat a la directora general de la Guàrdia Civil i a la Delegació del Govern, però sense èxit.
El procés requereix, a més, modificacions legals de gran abast. Per formalitzar el traspàs de competències en matèria de medi ambient, cal modificar la Llei de Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat de 1986, així com l’Estatut d’Autonomia, que no contempla aquesta transferència. Des de la Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil s’alerta sobre la inseguretat jurídica del procés si no es fa a través dels canals legislatius establerts.