L’informe amb el balanç final publicat pel programa europeu Copernicus confirma el que les dades preliminars intuïen: el 2024 ha estat l’any més càlid de la història a la Terra des que es prenen dades. Per primera vegada, s’han superat els 1,5 ºC que marcaven la línia vermella, per sobre de la mitjana de l’era preindustrial (1850-1900).
Les dades indiquen que aquest darrer any la temperatura mitjana global anual va ser de 15,1 ºC, és a dir, 0,72 ºC per sobre del període actual de referència (1991-2020) i 0,12 ºC més que el 2023, que fins ara tenia el rècord. Aquesta xifra queda 1,6 ºC per sobre de la mitjana dels nivells preindustrials.
“Tots els conjunts de dades de temperatura global recollits internacionalment mostren que el 2024 va ser l’any més calorós des que es van començar els registres, el 1850” assegura Carlo Buentempo, director del Servei de Canvi Climàtic del programa Copernicus
El 2024 va ser l’any més càlid a tots els continents, excepte l’Antàrtida i Australàsia, així com a gran part dels oceans. A més, totes les estacions de l’any (excepte la tardor) van ser les més càlides fins ara. De gener a juny cada mes va batre el seu propi rècord de calor, i la resta de mesos van ser el segon més càlid per a cada mes. L’agst va empatar amb el del 2023, que fins ara té el rècord de calor.
Fenòmens meteorològics cada cop més extrems
El 2024 es van observar fenòmens extrems a tot el món, des de fortes tempestes i inundacions com la DANA al País Valencià, que va deixar més de 220 víctimes mortals, fins a onades de calor i incendis forestals.
Aquest any, també ho estem veient amb els devastadors incendis a Los Àngeles, Califòrnia, que ja han cremat, de moment, més de 15.500 hectàrees i també han deixat 24 víctimes mortals.