Aitor és el nom de la primera gran borrasca de la temporada 2024-2025 que afectarà Galícia, Astúries, el País Basc, Navarra, Castella i Lleó, Extremadura i Andalusia. Aquesta primera pertorbació, no afectarà Catalunya. A casa nostra tindrem un temps estable i amb temperatures suaus.
A principis d’aquest mes es fa fer pública la llista amb els noms amb què es batejaran les borrasques de gran impacte que afectin el sud-oest d’Europa d’aquest any. L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha anunciat que aquest any la llista l’encapçalarà l’Aitor i acabar amb el Wolfgang, sempre que es completi la llista, cosa que no ha passat mai des del 2017, any en què es va començar a anomenar les borrasques importants.
21 noms ordenats alfabèticament, alternant els gèneres femení i masculí i menystenint les lletres N, Q, U, X, Y i Z. La llista, doncs queda així:
🧵🌀El 1 de septiembre comienza la temporada de borrascas 2024-2025.
— AEMET (@AEMET_Esp) August 31, 2024
Será la octava campaña en la que nombraremos aquellas borrascas que vayan a generar un gran impacto.
Estos son los veintiún nombres, que utilizaremos por orden alfabético y alternando masculino y femenino👉 pic.twitter.com/ZfGjVA9te8
Com es posen els noms a les borraques? La precipitació, factor clau a l’hora
Seguint l’estela dels alemanys, (que van ser els primers en batejar tant borrasques com anticiclons) bona part dels centres meteorològics europeus van decidir, fa només quatre temporades, començar a nomenar aquelles borraques que tinguessin especial incidència en el territori: les borrasques de gran impacte, batejades amb l’objectiu que la comunicació sigui més efectiva davant d’un episodi advers.
Fins fa uns anys, l’element que determinava si una borrasca tenia prou impacte o no per batejar-la amb un topònim concret era el vent. Perquè es posés un nom, l’episodi havia de superar uns llindars mínims establerts per cada centre meteorològic i en funció de la zona afectada.
Per exemple, a Espanya calia que prèviament s’activés l’avís taronja o vermell per vent fort. Ara bé, l’escenari ha canviat i ara es poden batejar borrasques si impliquen activar avisos de color taronja o vermell pel que fa a la precipitació, encara que no hi hagi avisos extrems pel vent.
I qui diu en quin moment es dona a una borrasca? D’acord amb la informació de l’AEMET, si un país del grup de l’oest d’Europa pronostica una gran borrasca, n’escull el nom (seguint la llista), i aquest es difon de forma immediata a la resta de grups (com per exemple el del sud-oest, el d’Espanya), així com a altres països que no integren cap grup.
Amb aquesta comunicació, la resta d’organismes han de respectar la decisió i mantenir el nom de la borrasca. Espanya o qualsevol altre país pot donar nom a qualsevol altra borrasca amb gran impacte si així ho considera i la resta de països hauran de batejar-la amb aquesta mateixa denominació. Això vol dir, per tant, que és possible que hi hagi més d’una borrasca amb nom a Europa.