Notícies

Aquesta tardor serà més càlida i amb risc de pluges violentes, sobtades i freqüents

El Temps
Un carrer de Calella inundat (Foto: Arxiu)

Fa uns quinze dies que vam entrar a la tardor, tot i que les temperatures no ens ho facin pensar. De fet, l’octubre va començar amb una cinquantena de rècords de calor a Catalunya. Però, quina tardor ens espera? Es matindrà la tendència d’altes temperatures? Arribaran les pluges?

La tardor és l’estació de l’any amb més variabilitat en el temps. Un temps que ens dona dies tranquils, anomenats estiuets, i dies amb aiguats i inundacions. Des de Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya fan una crida a estar informats en les previsions meteorològiques i de les alertes.

Cal estar preparats davant la possibilitat que tinguem durant aquesta estació fortes luges i inundacions, com va passar aquest passat mes de setembre amb dos fenòmens de pluja sobtats i violents que van elevar el perill al màxim nivell, al vermell, grau 5 i 6.

Protecció Civil inisteixen que hem de ser conscients que fenòmens com el de Grècia no son descartables a Catalunya. Cal recordar que, a principis de desembre, ala borrasca Daniel va deixar un rècord de precipitació diari a Grècia, que va deixar més de 750mm en 18 hores, que és el que sol ploure en un any i mig.

Cridar a ser més conscients i actuar amb prudència

Catalunya té 1.300 km² de zones inundables fluvials on viuen 705.000 persones, el 9% de la població del país, de les quals 110.000 en zona de molt alt risc d’inundació. Les zones amb més vulnerabilitat se situen al litoral, al Pirineu, al Baix Ebre i al Montsià. Un 15% de les zones urbanitzades a les conques internes de Catalunya esta afectades pel risc d’inundació fluvial o marítima i s’estima que en dues o menys hores poden quedar inundades zones urbanes amb molta població.

Per això, des dels cossos d’emergència es fa una crida ala població a ser més conscient i que actuï amb més prudència davant els episodis de pluges, especialment quan són intenses. Uns episodis d’aiguats que es veuran afavorits, amb més presència i intensitat, per efecte de l’escalfament del planeta.

És l’estació plujos a gran part de Catalunya, excepte del Pirineu, que és a l’estiu, i del Prepirineu, que és a la primavera. Però si per una cosa es caracteritza la tardor és pel fet de ser l’estació dels grans aiguats a Catalunya, que provoca gran catàstrofes i afectacions en infraestructures i amb víctimes.

Un temps extrem com el que va provocar le inundacions del Francolí del 2019, amb el gran aiguat sobre la Conca de Barberà que va fer que el riu arrenqués tots els arbres de ribera la llera i formés una gran presa sobre el pont Vell de Montblanc. En el moment que la presa de troncs no va poder mantenir la gran pressió de l’aigua que baixava, es va trencar i va crear una onada de crescuda on el cabal va passar de 50 a 1.240 m/s² en només 15 minuts. Un autèntic tsunami fluvial.

Una tardor càlida

La tardor serà càlida, seguint la tònica dels últims mesos. De fet, durant els aquests propers tres mesos (octubre, novembre i desembre) les temperatures seran (estan sent) superiors a la climàtica a tot el continent europeu. En el cas de Catalunya, segons els mapes que elabora el Meteocat a partir de dades proporcionades per Copernicus basades en els mensuals de l’ECMWF, la temperatura de tots tres mesos se situarà 1 ºC per sobre de la mitjana climàtica.

Una tardor que s’espera càlida i que arriba després de sis estacions de l’any consecutives qualificades de càlides o molt càlides. Cal remuntar-se a la tardor del 2021 per trobar l’última estació que va tenir un comportament normal de les temperatures.

Es manté el risc elevat d’incendis forestals

Aquestes elevades temperatures en una època o no son habituals fa que el ris d’incendi forestal es mantingui elevat. De fet, a dia d’avui 13 comarques mantenen el nivell 1 del pla Alfa activat per elevat risc d’incendi: Alt Empordà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Garrigues, Noguera, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià, Solsonès i Urgell. Demà, es mantenindran les mateixes comarques, excepte l’Empordà, que passarà al nivell 0.

L’últim dia que tot el país va estar en el nivell 0 del pla Alfa, va ser el 24 de setembre.

Comparteix-ho: