El proper dilluns comença el que és coneix com a canícula. És el nom que rep el període que va des del 15 de juliol al 15 d’agost i que coincideix amb el moment de l’any en què fa més calor a casa nostra a l’estiu. Com començarà la canícula a Catalunya, d’acord amb la previsió dels models meteorològics?
Canícula és un terme que prové del llatí, que significa “gos petit” i es relaciona amb la constel·lació Canis Major i amb la seva estrella més brillant, Sírius.
Antigament, Sírius coincidia amb la sortida del sol durant aquest període i a Roma es va començar a associar l’aparició d’aquest estl amb les calors més intenses de l’estiu. Per aquest motiu, el nom canícula es va fer sinònim de calor. Actualment, això ja no passa a causa de la precessió de la Terra i veiem l’estel a finals d’agost.
Per què es produeix la canícula?
L’explicació la trobem principalment en el fet que l’aigua del mar i els oceans presenta una gran inèrcia tèrmica, és a dir, que s’escalfa o es refreda molt més lentament que l’aire o la superfície terrestre una característica que fa que les grans extensions d’aigua com mars o oceans actuïn com a reguladors de la temperatura de l’aire que els envolta.
Parlar de canícula a la Península és parlar, inebitablement, d’onades de calor ja que és en aquest període quan són més habituals aquests episodis de calor extrema, amb termòmetres que amb facilitat superen els 40 graus en moltes zones del territori.
Tot i que no hi ha un criteri únic per definir les onades de calor, a Espanya es considera com a onada de calor tot aquell episodi de tres dies consecutius o més on com a mínim el 10% de les estacions meteorològiques oficials registren temperatures màximes per damunt del percentil 95 de les seves respectives sèries de temperatures màximes diàries dels mesos de juliol i agost del període de referència entre el 197-2000.