Notícies

Catalunya, cada cop amb més probabilitats de patir greus incendis forestals

Incendis
Incendi Forestal a Roses, el 22 de febrer de 2022 (Foto: Bombers)

Cada vegada s’apropa més la campanya d’incendis forestals i la pluja sembla que de moment no faci acte de presència. En el que portem d’any, ha pogut un 30% menys del que és habitual i, si no plou durant la primavera, hi haurà més focs forestals, com els que ja s’han patit a Calafell, la Selva del Camp o més recentment la Vall d’Aran o les Terres de l’Ebre.

Els boscos catalans estan al límit degut a l’extrema sequera i les previsions a curt termini no entreveuen precipitacions importants.

Això s’està traduïnt en més incendis forestals. De fet, els últims incendis forestals a Calafell, a la Selva del Camp o a la Vall d’Aran, que han arribat molt abans de l’estiu, en són una bona mostra. Se’ls pot considerar els primers incendis importants de l’any, però no de la temporada. I és que els experts alerten que les temporades d’incendis, directament, ja no s’acaben.

Catalunya té cada cop més números de patir un gran incendi

Fa uns dies, el cap de l’Àrea del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat (GRAF), Marc Castellnou, avisava en declaracions a “El matí de Catalunya Ràdio” de l’extrem risc d’incendis provocat per la sequera i deia que “encara no hem acabat la temporada d’incendis del 2021, que es va sumar el 2022 i que s’ha sumat el 2023”.

Castellnou considera que Catalunya s’ha convertit en un país de boscos en un moment en què el clima no és el que teníem fa 30 anys i, per tant, demana impulsar una cultura forestal per entendre que els boscos necessiten adaptar-se.

De fet, els experts creuen que som molt afortunats per no haver-lo patit ja. Les condicions extremes que afavoreixen els incendis són cada cop més freqüents i es combinen entre elles creant l’escenari perfecte per al desastre.

En una entrevista al Diari ARA, Lluís Brotons, doctor en ciències biològiques i investigador del CREAF, era contundent: “Serà aquest estiu o el vinent, però és molt probable que hi hagi greus incendis a Catalunya”. “Si no plou d’una vegada, el que passarà aquest estiu serà pitjor que el que ha passat fins ara. És estrany que no hagi passat ja”, afirma Brotons, que ha seguit de prop altres incendis d’arreu del món.

En aquest sentit, els models meteorològics a curt termini no sembla que hagi d’haver grans canvis. “Tot dependrà del que passi a l’abril i al maig”, adverteix.

I és que el canvi climàtic és més que evident i això està provocant fenòmens extrems: llargues sequeres, temperatures molt altes i forts vents. La combinació d’aquestes condicions i la freqüència amb què es produeixen són un còctel que, segons els experts “no té solució”.

Brotons, torna a avisar que “el que ve, és nou”.

Comparteix-ho: