Notícies

Urbanitzacions del Maresme, en perill en cas d’incendi

Incendis
Incendi a la urbanització de Ciutat Jardí de Palafolls

Als equips de prevenció i extinció d’incendis ens preocupa molt tenir incendis a les urbanitzacions, perquè tenen una alta densitat de població, dispersa en xalets individuals envoltats de massa forestal. El Maresme, els dos Vallesos, el Baix Llobregat, el Penedès, el Garraf i el Baix Empordà estan a la llista de zones preocupants dels Bombers de la Generalitat. El mirall on veure’n les conseqüències són els incendis que està patint Grècia aquests dies.

És molt maco i tranquil viure en una urbanització a prop del bosc. Està allunyada del nucli urbà i del bullici del centre de la població. Però, també comporta els seus riscos, com per exemple patir les conseqüències d’un incendi forestal, sobretot en època estival. És per això que si es viu en una urbanització, cal mantenir el jardí net de vegetació, mantenir les distàncies entre arbres de 6 metres i evitar que les capçades es toquin entre elles i que toquin la façana. Aquests consells no eviten patir un incendi, però si pot evitar afectacions majors.

Però, si algun dia un incendi afecta a la zona on viviu, cal que:

  • Truqueu al 112 i seguiu en tot cas les indicacions de les autoritats.
  • Si us fan desallotjar, tanqueu els interruptors de la llum i del gas, agafeu allò imprescindible (documentació, diners i medicaments) i marxeu on us diguin els serveis de seguretat.
  • Si el foc envolta la casa, refugieu-vos a dins, tanqueu portes i finestres i tapeu qualsevol forat.
  • Ompliu d’aigua la banyera i les piques, ruixeu d’aigua les portes i les finestres i col·loqueu tovalloles molles sota les portes.
  • Tanqueu tots els subministraments de combustible i protegiu-vos amb roba de cotó o de llana. Si hi ha molt de fum, deixeu els llums encesos i respireu arran de terra.

En una entrevista a TV3, Jordi Castellví, subinspector del Grup d’Actuació Forestal (GRAF), que és la primera unitat especialitzada que va tenir Bombers de la Generalitat, alerta que el tipus de bosc hi té molt a veure: “les kilocalories per metre quadrat”que hi ha en vegetació que està acostumada a tenir humitat i que porta temps de sequera; això fa que l’estrès hídric sigui major i crea un ambient propici per un gran incendi forestal. Castellví alerta que “el Prepirineu no ens ha cremat. Tens una continuïtat de massa forestal. És una zona on hi pot haver un gran incendi”.

Catalunya, té pocs espais que reuneixin les condicions per lliurar-se d’un gran incendi forestal perquè, resumeix Castellví, que “Prades, Collserola, les Gavarres i el Montseny ens preocupen, tenen molta energia emmagatzemada, i hi pot haver incendis de sisena generació”.

Els incendis de 6ª Generació

En els darrers anys s’han produït (i s’estan produint) arreu del planeta, incendis de gran virulència que sobrepassen les capacitats d’extinció i les actuals estratègies dels cossos de bombers per fer-los front. Hores d’ara, incendis d’aquestes característiques estan assolant Grècia, Turquia o Califòrnia. Aquests grans incendis, afavorits pel canvi climàtic i la gestió territorial de les últimes dècades, s’han denominat “Incendis de sisena generació”.

Però, què és una generació d’incendis? Quins reptes ens depara la “sisena generació”? Quin paper hi té el canvi climàtic? Els equips d’extinció d’incendis han de repensar les seves estratègies d’extinció? Preguntes que troben resposta en aquest documental formatiu realitzat per en Marc Vila de l’Equip d’Enregistrament d’Imatges dels Bombers de la Generalitat conjuntament amb el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), la unitat especialitzada en incendis forestals d’aquest cos.

Comparteix-ho: