Notícies

Portugal demana ajuda a la UE per fer front a l’onada d’incendis que estan cremant el país

Incendis
Dos bombers durant les tasques d'extinció d'un dels incendis de Portugal, aquest dilluns (Foto: Paulo Novais / EFE)

Dies complicats pel que fa als incendis. Mentre a Catalunya la setmana setmana passada es declaraven 2 incendis importants, a Cabacés i Porrera (Prioriat), ja controlats, se’n declarava un altre als Pirineu Orientals, als peus del Canigó, a la Catalunya Nord. Diumenge, se’n produia un altre a l’Alt Empordà, concretament a Agullana, que va obligar a tallar l’AP-7 i l’AVE. I a Portugal, més de 1.200 dotacions terrestres i 37 mitjans aeris i més de 4.000 efectius segons dades d’Emergències i Protecció Civil treballen en una onada d’incendis forestals a Portugal que ja han cremat 10.000 hectàrees. Uns incendis que han obligat al Govern portuguès a demanar ajuda a la Unió Europea per sufocar els nombrosos focs que estan arrasant el centre i nord del país. Les flames ja han deixat 7 víctimes mortals

Estem a mitjans de setembre i quan semblava la campanya forestal gairebé acabada, s’ha torçat. El passat dijous, es declaraven dos incendis forestals amb 45 minuts de diferència a Cabacés i a Porrera (Priorat). Els dos focs haurien cremat unes 125 hectàrees en total.

El mateix dijous, als peus del Canigó, a la Catalunya Nord, es produia un altre incendi, que va cremar 280 hectàrees, tot i que el perímetre arriba a les 400 ha.

Dissabte a la tarda el 112 rebia l’avís d’un incendi a Agullana a l’Alt Empordà. Les flames, empeses per la forta tramuntana, van obligar a tallar l’AP-7, en tots dos sentits de la marxa, així com l’AVE. Un incendi que va cremar 31,30 hectàrees.

Portugal: 10.000 hectàrees devastades per les flames

Mentre a Catalunya la situació es normalitzava, els incendis de Portugal afecten especialment al districte d’Aveiro, on les flames han arrasat 10.000 d’hectàrees, obligant a les autoritats a tallar diverses carreteres i a evacuar centenars de persones.

Els incendis els alimenten les altes temperatures, fregant els 30 °C, i el fort vent, i les flames ja han destruit desenes de cases en diverses àrees del país. 

L’onada va començar el cap de setmana i es va decretar l’estat d’alerta fins dimarts, però aquest dilluns s’han declarat més de 200 incendis i el govern del país ha decidit allargar l’alerta fins dijous.

Degut a la greu situació, el Govern portuguès ha sol·licitat ajuda internacional activant el Mecanisme Europeu de Protecció Civil. En resposta, la Unió Europea ha movilitzat un total de vuit avions amfibis per ajudar a combatre els incendis, incloent mitjans aeris procedents d’Espanya, França, Itàlia i Grècia. Aquests avions, coneguts com a Canadair, estan dissenyats per transportar grans quantitats d’aigua i combatre incendis en zones de difícil accés.

Així ho ha dit la presidenta de la Unió Europea, Ursula von der Leyen a través de la xarxa X

En aquest sentit, Espanya ha destinat a Portugal 115 efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i 3 avions amfibis per lluitar contra les flames.

7 morts i una cinquantena de ferits

En les tasques d’extinció han mort set persones. Entre elles, tres bombers, dues dones i un home, que treballaven en les tasques d’extinció aquest dimarts. 

També ha mort una persona carbonitzada quan intentava salvar maquinària de l’empresa forestal on treballava, i també hi ha almenys una cinquantena de ferits, sis dels quals greus.

El canvi climàtic, darrere de l’augment dels incendis

Portugal ha tingut fins ara un estiu relativament tranquil pel que fa als incendis, amb una superfície cremada de 10.300 hectàrees fins a finals d’agost, un terç de la de 2023 i set vegades menys que la mitjana dels últims 10 anys. Després dels mortífiers incendis de juny i octubre de 2017, que van acabar amb la mort de més d’un centenar de persones, el país portuguès va multiplicar per deu la inversió en prevenció i va duplicar el seu pressupost per lluitar contra els incendis forestals.

Comparteix-ho: