Notícies

Les inundacions a Catalunya seran cada cop més freqüents

Inundacions
El 25 d'agost del 2006 una riuada va arrossegar 30 vehicles aparcat a la riera de Calella

Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya (meteocat) demenanen a la població que prengui mesures d’autoprotecció davant la possibilitat creixent de pluges torrencials violentes, com les que hi ha hagut en els darrers mesos a Grècia o Líbia, on hi ha hagut centenars de víctimes mortals. A més a més, les inundacions provoquen moltes incidències simultànies, com el rescat de persones en els casos més greus, arbres caiguts, cotxes atrapats o baixos negats, entre d’altres. I això en un període de temps molt curt.

A tot Catalunya, viuen unes 700.000 persones en una zona inundable, si el riu que tenen a prop s’arriba a desbordar. El perill es concentra, especialment, a la tardor, quan poden caure pluges torrencials, amb un potencial destructiu molt gran.

L’autoprotecció, essencial per evitar incidents

Només durant aquest passat mes de setembre, s’han activat tres alertes del pla INUNCAT, la meitat que l’any passat en tota la tardor, i sis avisos per superació del llindar de pluges, només quatre menys que l’any 2022 entre setembre i desembre.

Això és un senyal més d’un clima que s’esta tornant cada vegada cop més violent, amb fenòmens meteorològics cada cop més freqüents, que obeeixen a una situació d’emergència climàtica i són difícils de preveure.

La principal recomanació de Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya (meteocat), és seguir les previsions al minut quan hi haun episodi que pot provocar intenses pluges i seguir les mesures d’autoprotecció per tal d’evitar ensurts.

Nou de cada deu persones viu en una zona inundable

Les pluges torrencials, més pròpies fins ara de climes tropicals que no pas de la Mediterrània, seran cada cop més habituals a Catalunya, segons alerten des de Protecció Civil de la Generalitat.

A Catalunya hi ha 1.300 km² en zones fluvials inundables, que es corresponen amb el 4% de tot el territori, on viuen més de 700.000 persones, el 9% de la població. El litoral i el prelitoral són les zones més sensibles.

El Maresme és la comarca amb més inundacions de Catalunya des de l’any 1900

La nostra comarca és la que ha registrat més inundacions des de l’any 1900, segons les dades del Grup GAMA, de la Universitat de Barcelona, liderat per la catedràtica de Física de l’Atmosfera Carme Llasat, que ha publicat el portal “Àgora”, el primer Observatori d’inundacions de Catalunya.

El primer episodi d’inundacions que hi ha registrat al Maresme és del 2 d’agost del 1902, quan una inundació sobtada va sorprendre els municipis de Calella, Sant Pol i Canet, provocant destrosses molt importants, desbordaments de les rieres, danys en cultius, inundacions de camps, arbres arrencats i cases i parets enderrocades.

Els municipis amb un risc d’inundació més alt són al litoral nord, el Pirineu, el Baix Ebre i el Montsià, on la meitat de la població està en perill si es desborden els rius. Això no obstant, on es concentra el nombre absolut més gran de població amb aquest risc és a l’àrea metropolitana de Barcelona, i a les ciutats de Girona i Lleida.

Les inundacions representen la primera causa de pèrdues econòmiques i de vides humanes per riscos naturals a Catalunya. L’aigua desbordada agafa una velocitat capaç d’engolir persones i d’arrossegar vehicles, i fins i tot tirar a terra edificacions i infraestructures, com ponts i carreteres. El fet d’haver urbanitzat en zones inundables encara fa més greus els efectes d’una riuada.

La gestió dels episodis de pluges intenses és complexa per als equips d’emergència. Les inundacions provoquen moltes incidències simultànies, com el rescat de persones en els casos més greus, arbres caiguts, cotxes atrapats, baixos negats. I això en un període de temps molt curt.

Comparteix-ho: