Entre el 19 i el 23 de gener de 2020 la borrasca Gloria va causar greus destrosses en molts punts de Catalunya i es va convertir en un dels pitjors temporals mai viscuts al nostre país. Onades de més de 7 metres, ventades fortes, la desaparició de la barra del Trabucador o la caiguda dels ponts de Malgrat de Mar per on passen les línies R1 i RG1 de Rodalies van ser alguns de les conseqüències del temporal.
Des del 1932 no havia plogut de manera tan generalitzada i amb tanta quantitat de pluja recollida, amb registres superiors als 500 l/m² i més de 150 centímetres de neu al Pirineu Oriental.
El diumenge 19 de començaven les primers pluges importants a la Costa Brava, la Costa Daurada i la Costa de l’Ebre. En poca estona es van recollir valors als 50 l/m². Al voltant del Montseny i les Guilleries es van superar àmpliament els 200 l/m², en alguns casos els 300 i, també els 400 l/m² a Puig Sesolles a tocar del Turó de l’Home, Viladrau i fregant els 500 l/m² a Lliurona, a l’Alt Empordà.
En alguns casos, l’aigua va fer molt mal i, en d’altres va ser un regal del cel pel dèficit acumulat.
Els efectes del Gloria al Maresme
El Maresme va ser una de les comarques on els efectes del temporal van fer més mal. Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera van ser el municipis més afectats, on es van inundar més de 320 hectàrees de camps de cultiu. De fet, tot el litoral maresmenc va quedar greument afectat a causa de les grans onades, que en alguns punts van arribar als 8 metre d’alçada.
El riu Tordera es va desbordar i va fer caure el pont de la línia R1 i el pont de la carretera BV-6001, els dos a Malgrat de Mar. La circulació de trens entre Malgrat i Maçanet Massanes va quedar interrompuda més de 6 mesos.
Registres de fins a 231 l/m² al Maresme
La quantitat de pluja caiguda també va batre rècords. Pocs son els municipis de Catalunya que no van superar els 100 l/m². A la nostra comarca en alguns municipis es van superar àmpliament els 200 l/m² com Dosrius on es van acumular 231 l/m² o Vilassar de Mar, que va registrar 217 l/m².
Als municipis del nostre àmbit d’actuació, destaquen els 157 l/m² de Calella, els 183 l/m² de Santa Susanna o els 178 l/m² de Malgrat de Mar, provocant el desbordament de rieres i inundacions de carrers, garatges i baixos.
El 40% de Catalunya, afectada pel temporal
389 municipis catalans, és a dir, el 40 % es van veure afectats d’alguna manera pel temporal Gloria (sobreeiximent de rius i rieres, processos d’erosió, variació línia de la costa, inundació marina, moviments de vessants, etc.). El temporal va causar quatre víctimes mortals i moltíssims danys materials amb un import estimat de 500 milions d’euros.