Notícies

L’Alt Maresme és l’àrea de la comarca més vulnerable a inundar-se per la pujada del nivell del mar

Medi Ambient
Els municipis de l'Alt Maresme, els més vulnerables a patir inundacions (Foto: Protecció Civil)

Protecció Civil ha demanat a la ciutadania que sigui més responsable de la seguretat personal, tenint en compte que la crisi climàtica provocarà que episodis de tempestes, inundacions i pedra siguin més freqüents i violents. Però també per l’increment de la temperatura del mar i l’augment del seu nivell cobriria les platges i passejos marítims maresmencs arribant, fins i tot, als carrers d’algunes poblacions.

La crisi climàtica és una evidència i els fenòmens meteorològics són cada vegada més violents. Les comarques que tenen més risc de patir inundacions sobtades a la tardor són totes les del litoral i gran part del prelitoral per la presència de rieres, barrancs i rius de poca capacitat. A Catalunya, gairebé 630.000 persones viuen en zones inundables, de les quals 150.000 estan en zones de risc alt.

L’Alt Maresme, l’àrea més vulnerable de la comarca a les inundacions

  • Inundacions per la pujada del nivell del mar

Precisament, l’àrea de l’Alt Maresme es presenta orogràficament com la més vulnerable de la comarca, per l’alçada i disposició, a inundacions a causa de la pujada del nivell del mar, amb modificacions de la línia de la costa que se’n poden anar fins als centenars de metres terra endins.

S’ha dit i repetit centenars de vegades que la comarca del Maresme és una zona especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic, amb uns riscos cada vegada més grans. Les conseqüències de l’escalfament global com l’augment de la temperatura del mar i la pujada del seu nivell és un fenomen que es repeteix.

Els últims estudis com el Climate Central, l’organització de científics i periodistes independents que informen i investiguen els impactes sobre el canvi climàtic, mostren escenaris que desdibuixen l’actual situació de la comarca, a causa de la pujada del nivell del mar amb un augment de temperatura mitjana d’1,5 a 3ºC.

L’àmbit de l’Alt Maresme (on el Glòria ja va provocar greus estralls), la zona de Mataró i Maresme Central o la part més baixa, sent Premià i El Masnou, son zones que concentrarien les afectacions més importants.

Si el nivell del mar puja, la primera línia de tren de la Península Ibèrica, l’R1, que passa per la vora del mar durant tres quartes parts de la comarca quedaria sota l’aigua del Mediterrani.

A Calella, si la temperatura del mar continua incrementant-se, en 100 anys l’augment del nivell de l’aigua cobriria les platges calellenques i arribaria fins al Cementiri Vell. En 500 anys, el mar ja arribaria a punts del passeig, tot i que no arribaria als carrers.

Al municipi veí de Pineda de Mar, en 100 anys, l’aigua ja s’empassaria el passeig marítim i cobriria la via del tren, arribant fins al passeig. En 500 anys, l’estació de Pineda o el Club Nàutic quedarien sota l’aigua. Una tònica similiar afectaria Santa Susanna.

Malgrat de Mar estaria més afectat que Calella o Pineda. Doncs en 100 anys, l’aigua arribaria uns quants carrers endins. Una situació que en 500 anys s’agreujaria uns metres més.

Pots consultar la previsió de la pujada del nivell del mar i la seva afectació en 100 i 500 anys al Mapa de Protecció Civil de Catalunya.

  • Inundacions per fortes pluges

La última prova, els forts aiguats que van afectar el Maresme el divendres dia 16 de setembre. I és que l’amenaça climatològica sobre la nostra comarca no només està provocada per l’augment del nivell del mar. Els temporals i els grans aiguats són una amenaça que cada vegada es repeteixen més sovint i amb més virulència. El Glòria, a inicis del 2019 o els aiguats d’Alcanar, a l’Ebre, el 2021, són altres episodis similars que constaten el risc real d’inundacions.

Inundacions històriques al Maresme

  • Calella, 25 d’agost de 2006: Eren poc més de les nou de la nit d’un divendres de finals d’agost de l’any 2006. Una tempesta, que va deixar 37 l/m² en menys de 30 minuts, va provocar una gran rierada que es va endur 34 cotxes.
  • Arenys de Mar, 23 d’octubre de 2019: Una fortíssima llevantada va provocar que la riera d’Arenys de Mar baixés amb força, arrossegant diversos vehicles. Aquest fet va deixar un home de 70 anys mort quan va ser arrossegat per la riuada quan intentava treure el seu vehicle. Els Mossos van trobar el cos a la platja de Caldes d’Estrac
  • Malgrat i Blanes, 19-23 de gener de 2020: Tot i que el temporal Glòria va afectar tot el litoral català, un dels punts més afectats va ser el delta de La Tordera. El cabal del riu va passar de 0 a 500 m³/s, fet que va provocar que es desbordés en diferents punts causant destrosses importants. Les més greus, va ser l’enfonsament dels ponts del tren i la carretera que uneix Blanes i Malgrat.
  • Mataró, 16 de setembre 2022: El divendres 16 de setembre, als voltants de les 9 de la nit, una important tempesta va deixar 100 l/m² en una hora, provocant, fins i tot, l‘enfonsament d’un vaixell al port. També l’acumulació d’aigua va obligar als Bombers de la Generalitat a rescatar un home de 63 anys que va ingressar a l’Hospital de Mataró en estat greu, que estava dins d’un cotxe que va quedar atrapat en un pas subterrani de l’N-II. Municipis com Calella, Pineda o Santa Susanna també van patir inundacions de carrers, comerços, baixos, garatges i soterranis.

Comparteix-ho: