La nova nomartiva estatal diu que s’ha de prioritzar el reciclatge de les restes vegetals, mitjançant tractament biològic. És a dir, fer-ne compost. No complir la normativa i cremar les restes vegetals pot comportar multes d’entre 2.000 i 100.000 euros.
El 19 de setembre, el Cos d’Agents Rurals va comunicar que des de la Generalitat de Catalunya es deixarà de tramitar els permisos que permetien cremar restes vegetals del 16 d’octubre al 14 de març, que és el període on el risc d’incendi és més baix.
Això és a causa de la nova llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contamintants per a una economia circular impulsada pel Govern Espanyol i aprovada pel Congrés dels Diputats, que prohibeix la crema de restes vegetals. Només s’exceptuen, però, en dos supòsits: que estigui afectat per una plaga i no existeixi cap alternativa o bé per prevenir risc d’incendi. En els dos casos es necessitarà una autorització individualitzada expressa.
La nova llei estableix que s’han de prioritzar els processos biològics per al tractament de la matèria orgànica, és a dir, per a fer compost.
Així doncs, a partir del 16 d’octubre ja no es tramitaran comunicacions de crema. Les persones que necessitin gestionar els seus residus vegetals hauran d’optar per altres mètodes com són l’autocompostage per transformar el residu en abonament per a propi ús, trituració de les restes i utilització en el propi terreny, de forma prioritària, portar-les a un gestor de residus
A Catalunya la normativa establia, fins ara, la prohibició d’encendre foc en terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta, durant el període comprès entre el 15 de març i el 15 d’octubre. Amb la nova llei estatal, la prohibició va més enllà d’aquesta data.
El fet de no complir la normativa i cremar restes vegetals pot comportar multes d’entre 2.000 i 100.000 euros.