En els últims anys, les plantacions de marihuana s’han multiplicat per tot el país, però especialment en algunes zones del Maresme, que juntament amb comarques com el Vallès Oriental o la Selva són un territori propici. Tenen moltes urbanitzacions disseminades i són a prop de la frontera. Aquestes plantacions, a banda de ser il·legals, també tenen un efecte negatiu al medi ambient: els abocaments amb les restes d’aquests cultius. Sacs de terra de les plantacions llençats al mig del bosc que contaminen i embruten els nostres boscos.
A la nostra comarca, la Policia Nacional ha desmantellat 18 plantacions de marihuana en dos anys a les quals cal sumar-hi 122 entrades que han fet els Mossos d’Esquadra també en els últims dos anys. Això només al Maresme.
Els cossos policials afirmen que “Catalunya s’ha convertit en el jardí d’Europa” i es mostren preocupats per tot el que porta associat aquest tràfic. Municipis del Maresme, el Vallès Oriental o la Selva són llocs propicis per aquestes plantacions, ja que tenen moltes urbanitzacions disseminades i són a prop de la frontera amb França.
Aquestes ubicacions permeten als traficants passar desaparcebuts i treure la marihuana cap a Europa en dues hores o menys.
En una entrevista a 3cat, el cap de la comissaria local de la Policia Nacional de Mataró, Pedro Santos Martínez Orviz ha dit que “no és el mateix venir amb un camió o una furgoneta carregada des de Múrcia o des d’Almeria, que has de fer mil quilòmetres per arribar a la frontera, que des d’aquí, que hi arribes en tres quarts d’hora”.
Plantacions desmantellades a Palafolls, Pineda o Sant Cebrià
S’han desmantellat plantacions a municipis com Palafolls, Pineda, Sant Cebrià, Canet, Vilassar, Premià o Alella. Fins i tot, s’han arribat a desmantellat dues en una mateixa nit. El més habitual és trobar-ne a urbanitzacions de luxe, ja que els traficants lloguen les cases, en reformen l’interior i hi instal·len tota la maquinària (que no és poca) necessària per al cultiu.
El fet que per entrar en una casa calgui una autorització judicial ha fet que els traficant triïn cada vegada més les torres a les urbanitzacions per instal·lar-se. En una nau, si no hi viu ningú, la policia hi pot entrar directament i això fa més vulnerables aquests espais.
Tot i això, continuen trobant-se plantacions a naus industrials. Els delinqüents, per mirar de passar desapercebuts, instal·len filtres d’olor. Aquesta sofisticació ha fet que s’atreveixin a cultivar marihuana fins i tot, a dos carrers dels jutjats de Mataró, en el pas de policies és constant. Tot i això, el passat mes de gener els van enxampar i hi van trobar prop de 2.000 plantes.
Sacs de terra dels cultius als boscos, troballes habituals de les ADF

Aquest negoci il·legal, té un dany col·lateral. Durant les rondes de vigilància forestal, és molt habitual que les ADF trobem sacs plens de terra de cultius propers a zones boscoses, que els delinqüents escampen pel medi natural, sovint en llocs de difícil accés.
De fet, el passat 22 de febrer, una patrulla de la nostra ADF va localitzar una quarentena de sacs de terra de marihuana al límit al terme municipal de Santa Susanna. Pocs dies després, aquest abocament va ser retirat.
A banda d’aquests abocaments, que són informats a la Policia Local corresponent, una de les pistes amb les quals treballen els cossos policials (Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil), és un consum elèctric fora del normal.
A més a més, aquests fraus a la xarxa provoquen talls de llum. Això, juntament amb una forta olor de marihuana i el trànsit de furgonetes a la matinada, fan sospitar a la policia que hi ha una plantació en una urbanització d’Argentona. Tenen talls de llum, sempre a les mateixes hores, des de fa anys.
Si noteu o veieu algun d’aquests indicis, truqueu al 112.