Notícies

En marxa nou model del PVI amb les ADF del Maresme

Prevenció
Dos membres del PVI i l'ADF fent tasques de prevenció i vigilància d'incendis forestals (Foto: Arxiu)

La Diputació de Barcelona ha avançat aquest any el suport econòmic i tècnic a les ADF del Maresme, Vallès Oriental, Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Barcelonès perquè l’operatiu de vigilància pugui començar en aquestes comarques avui dimecres 1 de maig, implementant el nou model de PVI.

Els ajuts, emmarcats dins del Pla de prevenció i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, s’avancen en un context de sequera i d’alt risc de foc al bosc. Durant els dies i hores de perill alt i molt alt d’incendi (nivell 2 i nivell 3 del Pla Alfa, respectivament), la Diputació de Barcelona dona suport a l’activació d’una unitat d’ADF a cada municipi de les set comarques amb la coordinació de la Federació d’ADF del Penedès-Garraf, la Federació d’ADF del Baix Llobregat, la Federació d’ADF de l’Anoia, la Federació d’ADF Maresme i la Federació d’ADF del Vallès Occidental.

Nou model del PVI amb les ADF

El Pla de prevenció i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona va posar en funcionament el 2023 un nou model a l’Alt Penedès, Garraf i Vallès Occidental amb més participació de les ADF i avança aquest any el seu desplegament a l’Anoia, Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme per anar adaptant el Pla a la nova situació derivada de la sequera i dels efectes del canvi climàtic, atenent les particularitats territorials.

Les ADF continuarem fent les tasques que feiem normalment en caps de setmana, ja que cal recordar que tots els membres de les ADF som voluntaris. Amb el nou model, dins el possible, durant els dies laborables en què tinguem el nivell 2 del Pla Alfa a la nostra comarca, farem guàrdies extraordinaries i activarem 1 vehicle amb 2-3 voluntaris. Aquests voluntaris realitzaran tasques de vigilància preventiva i informarem de les incidències detectades, com poden ser abocaments al medi natural o anomalies a la xarxa de punts d’aigua, i la Diputació de Barcelona realitzarà les actuacions necessàries fins a la seva resolució definitiva.

Amb la presència de les ADF al territori es redueix el temps de resposta per a la primera intervenció en cas de foc, punt cabdal per limitar-ne els efectes i essencial davant el canvi de comportament dels incendis, cada cop més virulents i ràpids, amb menys temps de reacció.

La col·laboració de les ADF és una part del Pla de prevenció i vigilància contra incendis forestals, que es desplegarà completament al juny. El dispositiu està també format per unitats d’informació i vigilància, punts de vigilància fixa (torres de guaita i càmeres) i compta amb informadors, guaites, operadors de comunicacions i responsables de control.

Comparteix-ho: