Aquest divendres ha entrat en vigor el canvi en la situació de sequera al sistema Ter-Llobregat. De la fase d’excepcionalitat es passa a la fase d’alerta a causa de les pluges en les últimes setmanes, que han omplert les reserves. Es retorna així a una fase a què es va entrar el novembre del 2022.
El canvi de fase ja s’ha publicat al DiariOficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), de manera que es redueixen les restriccions en 202 municipis, on viuen prop de 6 milions de persoens, principalment a l’àrea de Barcelona.
Les pluges de les últimes setmanes han fet que les reserves dels pantans del sistema Ter-Llobregat dupliquin les de fa tres mesos –ara estan al 38,5%–, i aquestes millores han permès aixecar part de les restriccions per sequera. Milloren, també, les de l’àmbit Darniu-Boadella, que estan al 23% i reculen un grau dins de la fase d’emergència: passa del II a l’I.
Al Ter-Llobregat, aquesta flexibilització de els restriccions implica que el límit consum diari augmanta de 230 a 250 litres per habitant, i que es relaxen les restriccions d’aigua en usos com ara el reg agrícola, la ramaderia, la indústria i els usos recreatius que impliquin reg, com per exemple, el golf.
Amb aquests canvis, hi ha 13 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat; 52 (785.232 habitants) en prealerta; 255 (més de 6 milions d’habitants) en alerta; 293 (678.728 habitants) en excepcionalitat; i 17 (151.516 habitants) en emergència I.
Així queden les restriccions al sistema Ter-Llobregat
La situació d’alerta permet disposar d’una dotació d’aigua per habitant i dia de 250 litres. Així mateix, es relaxen les mesures d’estalvi, que queden així:
– Reducció de la dotació de reg agrícola en un 25% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en excepcionalitat era del 40%).
– Reducció del 10% dels consums d’aigua en usos ramaders (en excepcionalitat era del 30%).
– Reducció del 5% dels consums d’aigua dels usuaris industrials (en excepcionalitat era del 15%).
– Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 30% en reg).
– Ja no està prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat. Sí que s’estableix una reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins i la prohibició d’omplir fonts ornamentals i llacs artificials. També es permet la neteja –pública– de carrers amb mànegues d’aigua, però amb el mínim consum possible.
– Ja no està prohibit el reg de gespa.
– Es relaxen les restriccions per omplir piscines, tot i que segueix havent-hi limitacions.