Portem tres anys intensos d’una sequera que s’estén per practicament tot Catalunya i el pitjor és que la tardor continua sense portar pluges. L’actual sequera, una de les pitjors del darrer segle, està portant la vegetació a una situació de decaïment i mortalitat mai vista en extensió i distribució del país.
Les parts més afectades són la Catalunya Central, litoral i prelitoral central, interior de les Terres de l’Ebre i gran part del nord-est de Catalunya.
Un de cada 10 arbre de les comarques del Bages, el Moianès i Osona està greument afectat per la sequera. I és que la falta de pluges té conseqüències greus als boscos de la Catalunya Central, on ja hi ha grans extensions d’arbres morts.
Els arbres morts han passat del 12% al 80%
A les finques que estudia el Departament d’Acció Climàtica, on es monitoritzen 732 arbres, el percentatge d’arbres amb símptomes de sequera ha passat del 12% al 80%.
La Generalitat subratlla la importància de tallar-los perquè incrementen el risc d’incendi i són un perill per a la seguretat. I és per això que Acció Climàtica ha aprovat ampliar els ajuts per a la gestió forestal dels boscos privats perquè en puguin gestionar la retirada.
En total, s’han passat dels 3 milions d’euros de l’any 2022 als 5,5 milions d’euros aquest 2023. I és que els treballs de retirada no són rendibles, perquè la fusta d’aquests arbres secs val molt poc i les sol·licituts d’ajudes s’havien multiplicat. A Catalunya, el 75% dels boscos són privats.
L’espècie més afectada per la sequera és el pi roig.